21 Aralık 2011 Çarşamba

illüstrasyon!

bu yazıyı illüstrasyona merakı olanlar için hazırladım. çünkü bana sık sık nerden nasıl başlamaları gerektiği tarzı sorular geliyor. ben usta değilim tabiki daha yolun başında biriyim. 
kimseyi yanlış yönlendirmek istemem. 
ama "en iyisi kız kendimi anlatayım belki birine bi faydamız olur" dedim.

çoğu insana garip geliyor  bebeyken başladığımı sanıyorlar ama 
ben çizmeye taaa lise de falan başladım.
aslında çizmek bile denemez. graffiti olayına merakım vardı. 
oraya buraya graffiti için karamalar yapardım sadece. (bi şeye de benzemezdi o ayrı)
doğru düzgün elime kağıdı kalemi alışım liseyi bitirir bitirmez gittiğim desen kursunda oldu.
ve inan o zamana kadar resimden hele ki resim derslerinden bildiğin nefret ederdim.
belki hep aynı resimleri yapmamızı zorunlu tuttuklarından bilemiyorum artık. yani her öğretmenler gününde öğretmenler günü resmi her bilmem ne yıl dönümünde onun resmi falan hiç heyecan vermezdi bana yaa. hep resim derslerine boş ders muamelesi yapardım. okulu asıcaksam o derse denk getirirdim. 
tabi ben böyle bi öğrenciyken birden güzel sanatlar fakültesine gitmek istediğimi öğrenen ailem bu fikre pek şaşırmıştı. kendi kararlarıma güvendiklerinden sen bilirsin dediler. ben de desen kursuna başladım.
bir yıl kadar kursa devam ettikten sonra sınavlara girdim ve kazandım. ve işte burdayım. her gün çiziyorum. 

tabi hiç eğitim almamış ve kendi kendine gelişen ve müthiş işler çıkaran illüstratörler yok diyemem ama
iyi illüstrasyonlar için bence mutlaka bir desen eğitimi gerekli. bir şeyi illüstre edebilmek için o şeyi iyi tanımak gerekir. önce gördüğünü doğru çizmelisin ki sonra deforme edebilesin. 
bence bu işin yetenekle metenekle pek bi alakası yok. böyle söyleyince kızanlar oluyor ama bence öyle.   gerçekten çizmek istiyorsan çok çalışırsın (çalışmayı zorunda olduğun için değil bunu istediğin için yaparsın) ve çok çalışmak mutlaka bir başarı getirir.
sonra çok araştırmalısın internet sağolsun acayip güzel işleri oturduğumuz yerden görmemizi sağlıyor. farklı tarzlar görüp incelemek mutlaka fayda sağlayacaktır tarzını bulmakta.
(bak bunlar hep bence... sadece konu hakkında fikirlerim)




15 yorum:

  1. ama süpersin göksu çok beğeniyorum çizimlerini birisinin görüntüsünü bambaşka hayal alemine çeviriyorsun.Acaba ben hangi masal kahramanından olurdum diye.
    Gerçekten güzel bir iş yapıyorsun :)

    YanıtlaSil
  2. ben de çok çizebilmek istiyorum. desen kursu...hımmm.vakit bulursam gitmek istiyorum.kendim için çizmek istiyorum.

    YanıtlaSil
  3. ssdesignbutik gerçekten çok sağol tatlım^^

    kara kitap>> ne güzel olur :) desen çizmenin keyfi de bir başkadır yani...

    YanıtlaSil
  4. 23ümdeyim şu an, şu seneye kadar kendi kendime öğrendim çizimle alakalı her şeyi. kağıt kalem oldun, dijital olsun. Gelişmek bir yere kadar oluyor kendi kendine, daha sonra ister istemez bilen birinin yol göstermesine ihtiyaç oluyor.
    Bahanesi gsf sınavlarına hazırlanmak diye atölyeye gitmeye başladım. iki haftadan itibaren faydasını gördüm. 1 senede katettiğim gelişmeyi atölyede bir ayda aldım diyebilirim. İlk başta şişe, lamba falan çizdirecekler, usanmayın, sıkılmayın, küçük görmeyin, gözünüz öyle bir eğitiliyor ki onları çizerken!

    Youtube ve livestream üzerinden iyi çizerlerin nasıl çizdiğini anlatan hızlandırılmış making of videoları bulabilirsiniz, ayrıca tarihsel efsaneleri de inceleyin (leonardo, michelangelo, caravaggio vs).

    Öyle yani =)

    YanıtlaSil
  5. Katılıyorum, desen eğitimi kesinlikle alınmalı. Yetenekle alaka konusunda ise, eğer sadece çizim yeteneğini kast ediyorsan bence de yok, ama algı kısmında kesinlikle yeteneğe ihtiyaç var. Sende varmış ki çizim kısmını halledip tamamlamışsın ^^ Çizimi ve tekniği muhteşem olup kendisi teneke olduğundan anlamsız resimler yapan arkadaşım da var, çizimi zayıf olup çok acayip işler üreten de (bunlar sanatçı gerçi).

    YanıtlaSil
  6. roselyn>> oww yeah! katkın için sağol doğru diyosun:)

    seyhan>> öyle öyle çizim yeteneğini kast ediyorum... "Çizimi ve tekniği muhteşem olup kendisi teneke olduğundan anlamsız resimler yapan arkadaşım da var, çizimi zayıf olup çok acayip işler üreten de" aynen ya :)

    YanıtlaSil
  7. seyhan>> yeni profil resmini sevdim^^

    YanıtlaSil
  8. bende çok isterdim hayatı farklı renklerle görebilmek . ama ben yinede şimdilik izlemede kalayım . Önemli birşeyi atlamayalım derim ,çizmek sadece eğitim ve profosyanelliği öğrenmekmi acaba .
    ya resimlerin ile kattıkların , anlattıkların .
    seviyorum renklerini

    YanıtlaSil
  9. çizimlerin çok güzel. kimleri neden çiziyorsun? :)

    YanıtlaSil
  10. elifinelizi>> çok sağol:) tabi ki onlar da önemli... başkaları beğenir beğenmez ama mutlaka herkesin anlatacak bir şeyleri vardır yaptığınla kendin tatmin oluyorsan en önemlisi de bu bence:)

    artemisia>> teşekkü ederim^^ bir ara "ticari" çiziyordum her isteyeni ama artık sadece yakın arkadaşlarımı çiziyorum vakit yetersizliğinden:) onun dışında hep kedimi çiziyorum çünkü en çok kendimi tanıyorum. bildiğim şeyi çizmek en kolayı... kolaya kaçıyorum ben de.

    YanıtlaSil
  11. Desen kursu gerçekten de çok önemli bence de. Ben çocukluğumdan beri çiziyordum, 3 hafta mı ne gittim desen kursuna, o 3 haftacıkta bile faydasını gördüm ♥

    Ama kimisinin imkanı olmaz, gidemez, o ayrı. Gidemeyenlere ama yine de geliştirmek isteyenlere tavsiye: bı-rak-ma-yın! İstisnasız her gün çizin, bir tanecik bile olsa eliniz boş kalmasın. Güzel olmak zorunda değil. Kendinizi zorlayın, o zamana kadar hiç çizemediğiniz şeyleri çizmeyi deneyin. 3 kere çizemez dördüncüde çizersiniz. Farklı farklı tarzlar denemek de gerek. Hangisini seveceğiniz belli olmaz. Beğendiğiniz çizerlerin işlerini inceleyin, neresini nasıl yapmış bakın, imkan varsa sorun. "Aaa güzelmiş" diyip geçmek olmuyor yani :D Hatta hayatta gördüklerinizi inceleyip eskiz de olsa karalamayı deneyin, elbet bir yerlerde faydası olacaktır.

    Bir de benim hala aşamadığım bir şey var, işi az çok da olsa bilen insanlara çizdiklerinizi göstermeye utanmayın. Bırakın herkes görsün, yorum yapsın. Herkes farklı açılarla incelediğinden herkesin görüşü farklı olur, birinin göremediği hatayı diğeri şıp diye anlayabilir.

    Oh. Ne yazarmışım destan oldu O_O

    YanıtlaSil
  12. canım haklısın bi de şu bilgisayar progrmları var tabi... mesela uygun olduğunda bi çizimini nasıl yaptığını video yapsanda anlamaya çalışsam şu saçı nasıl yaptığını... =)
    3 senedir hiçbir şey bilmeden baş koydum bu işe eh birazcık yol aldım belki de ama hala şu saçı yapamıyorum bunun postunu bile yapmayı düşünüyorum :))

    YanıtlaSil
  13. elegie>> çok teşekkürler katkın için^^ bloguna da baktım gayet sağlam çizgiler:)

    zuzu>> saç:) zuzucum bakıyorum bloguna ama yapılmamış saç göremiyorum^^ belki birazcık daha kabarık yapabilrsin belki içine siner o zaman:)

    YanıtlaSil